Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés időpontjában pontosak voltak, de előfordulhat, hogy mára már nem aktuálisak, nem felelnek meg a hatályos törvényeknek, jogszabályoknak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján az ügyfélkapuval rendelkezők már elérhetik a 2018-as adóbevallási tervezetet. Idén már több mint 5,5 millió tervezetet készített el a NAV, a magánszemélyeken túl már a mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is kapnak tervezetet. Fontos kiemelni, hogy például az egyéni vállalkozóknak ez csak egy támpont a bevallás elkészítéséhez, nem lesz automatikusan érvényes bevallás a tervezetből. A NAV erre rendszeresített oldalán el kell fogadni a bevallást, de a hagyományos úton, ÁNYK-ból küldött nyomtatványon keresztül is teljesíthető az adóbevallás. A hivatal célja, hogy 2021-re a vállalkozások szinte minden bevallási tervezetét a NAV készítse el.

A NAV kiemeli, hogy az e-szja rendszer bevezetésével az volt a célja, hogy a magánemberek a legegyszerűbben, minimális időráfordítással készíthessék el a személyi jövedelemadó bevallásukat. A rendszer működését elősegíti, hogy már nagyjából 3,8 millióan rendelkeznek ügyfélkapuval. Idén bevezetett újdonság, hogy most már egységesen minden adózónak május 20-a a határidő az SZJA bevallásra (KATA bevallás továbbra is február 25-e!), és az esetlegesen fizetendő adókat is eddig a dátumig kell megküldeni a hivatal részére.

Az ügyfélkapuval rendelkezők akár már okostelefonon vagy tableten keresztül is megtekinthetik a tervezetüket, és ha szükséges, akkor szerkeszthetik is a bevallásukat. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nem kell tennie semmit sem, a határidő lejártával automatikusan hivatalossá válik a kiajánlott tervezet. Ugyanitt lehet rendelkezni az adó 1+1%-os felajánlásáról is. Aki személyi-, családi- vagy egyéb kedvezményt kíván érvényesíteni, vagy esetlegesen olyan ügylete volt a tavalyi évben, ami nem kerül automatikusan a NAV-hoz, nekik kézzel kell kiegészíteniük a tervezetüket és rendelkezni kell az esetleges túlfizetések sorsáról, vagy a keletkezett adót meg kell fizetni. Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak a bevallás elkészítéséhez.

Akinek nincs ügyfélkapuja, még öt napig, azaz március 18-án éjfélig kérheti a tervezet postázását, aminek módját EBBEN a cikkben korábban kifejtettem. Az április 30-ig postázott küldemény a tervezetek mellett egy üres 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot és válaszborítékot is tartalmaz.

Korábbi cikkemben már foglalkoztam a személyi kedvezményeket érintő változásokról, ami ITT érhető el.