Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés időpontjában pontosak voltak, de előfordulhat, hogy mára már nem aktuálisak, nem felelnek meg a hatályos törvényeknek, jogszabályoknak.

Január végéig, február közepéig minden magánszemély megkapja a munkáltatójától a 2018-as jövedelemigazolását (M30 adatlap) és az esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a kifizetői és pénztári igazolásokat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is elkészíti a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának tervezetét (sőt, már az egyéni vállalkozóknak is), amit a kapott igazolások alapján mindenki ellenőrizhet, eltérés esetén korrigálni kell és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót.

Aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, az 2019. március 15-től megtekintheti az automatikusan elkészült bevallási tervezetet a NAV honlapján, valamint a kormányzati portálon keresztül is elérheti. Ha valaki nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, akkor ez percek alatt pótolható a NAV ügyfélszolgálatain vagy a kormányhivatalokban. Aki mégsem szeretne ügyfélkaput nyitni (véleményem szerint manapság mindenkinek hatalmas könnyebbség ha rendelkezik ügyfélkapuval, rengeteg különböző ügyet el lehet intézni a portálon keresztül), az 2019. március 18-áig idén is kérheti a NAV-tól a tervezet postázását az alábbi módokon:

  • SMS-ben a +36 30 344 4304-es telefonszámon • (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn),
  • a NAV honlapján elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja), vagy formanyomtatványon (BEVTERVK),
  • levélben, kötetlen formában (adóazonosító jel és születési dátum megadásával),
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerein keresztül (NAV Infóvonal: 1819 és ÜCC: +36-80-20-21-22),
  • valamint személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

A postázni kért tervezeteket a NAV tértivevényesen és térítésmentesen 2019. április 30-ig küldi el az igénylőknek. Aki elmulasztja a március 18-i határidőt, már csak személyesen, az ügyfélszolgálatokon kérheti a papíralapú tervezetet.

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2019. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti. Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett adójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak (2019-ban a Nemzeti Tehetség Programnak).  Az szja 1% felajánlásra jogosult civil szervezeteket ITT találja. Az szja 1% felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája ITT érhető el. A nyilatkozatokat több különböző módon is be lehet nyújtani:

  • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével,
  • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 18EGYSZA nyomtatvány kitöltésével,
  • papír alapon a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
  • a 18EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon,
  • amennyiben a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2019. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Fontos, hogy a 2019. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.