Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés időpontjában pontosak voltak, de előfordulhat, hogy mára már nem aktuálisak, nem felelnek meg a hatályos törvényeknek, jogszabályoknak.

Mint minden évben, idén is március 31-ig kell megfizetni a gazdálkodó szervezeteknek az 5.000 Ft-os kamarai hozzájárulási díjat. A tagdíjról bevallást nem kell benyújtani, csupán pénzügyileg teljesíteni. A törvényi előírás szerint ezzel a közfeladatok ellátásához járulnak hozzá.

A befizetésre több lehetőségük is van a vállalkozóknak. Személyesen, a székhelyük megyéje szerinti kamara ügyfélszolgálatán (Veszprém megyében Ajkán, Pápán, Tapolcán vagy Veszprémben),vagy átutalással. Veszprém megyei székhellyel rendelkező vállalkozások a B3 Takarék Szövetkezetnél vezetett 73200189-11020260-as bankszámlaszámra tudják átutalni az 5.000 Ft-ot. Az utalás közleményében minden esetben fel kell tüntetni a vállalkozás adószámát.

Amennyiben a vállalkozás a regisztrációnak nem tesz eleget, a kamara „nyilvántartása rendezetlen”megjegyzéssel bejegyzi a céget, s tartozását behajtás céljából átadja az adóhatóságnak. Amennyiben az egyéni vállalkozás egy teljes naptári évben szünetelteti tevékenységét, mentesül adott évben a kamarai hozzájárulás megfizetése alól. A szüneteltetés tényét a területileg illetékes kamara részére igazolni és bejelenteni szükséges. A nyilvántartásba vételről szóló igazolások – átutalással történt pénzügyi rendezés esetén a banki utalás bizonylatával, pénztári befizetési esetén a pénztári bevételi bizonylattal együtt - képezik az 5000 forintos regisztrációs hozzájárulás számviteli elszámolásának dokumentumait.

A törvény értelmében minden regisztrált vállalkozás – függetlenül attól, hogy nem kamarai tag – az alábbi szolgáltatások igénybevételére jogosultak:

  • tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben,
  • üzleti partnerkeresés,
  • pályázatfigyelés.

A kamara által így kialakított adatbázis nyilvános, tehát az abban szereplő adatok mindenki számára elérhetőek lesznek. Természetesen a törvény által előírt regisztrációs kötelezettség konkrét célokat szolgál:

  • Az adatbázisból egyértelműen nyomon követhető, hogy melyek azok a vállalkozások, amelyek jogszerűen végzik tevékenységüket, s kiszűrhetők azok, amelyek engedély nélkül, adó- és járulékfizetés megkerülésével tevékenykednek. Ezzel a megoldással mindenképpen tisztul a gazdaság és kiszoríthatók a piacról az engedély nélkül tevékenykedők köre.
  • Ismerve a vállalkozások tevékenységét, a kamara és más gazdaságfejlesztésben szerepet vállaló szervezetek nagyobb és konkrétabb segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások piacra jutásához. Pl. sok megkeresés érkezik belföldről és külföldről, hogy valamilyen konkrét tevékenységet végző vállalkozásokat keresnek gyártásra vagy szolgáltatás nyújtására, s így a rendelkezésre álló adatbázisból konkrétan meg tudjuk adni a keresett tevékenységet végző vállalkozásokat.