Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés időpontjában pontosak voltak, de előfordulhat, hogy mára már nem aktuálisak, nem felelnek meg a hatályos törvényeknek, jogszabályoknak.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2020-ra vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatokat. Az eddig megszokott családi kedvezmény nyilatkozat, személyi kedvezmény nyilatkozat, adóelőleg-nyilatkozat költségekről, valamint az első házasok kedvezményének nyilatkozata mellett megtalálható az idei év első napjától bevezetett négy vagy több gyermeket nevelő anyák adómentességét alátámasztó nyilatkozat is (ezzel részletesebben az alábbi cikkben foglalkoztam). A nyilatkozatok kitöltésére és munkáltatóhoz való eljuttatásra az eddigi kettő helyett most már három lehetőség áll a munkavállaló rendelkezésére:

  • A már megszokott papír alapú kitöltéshez a NAV honlapján, valamint a honlapomon lévő Dokumentumtárban megtalálhatóak a nyilatkozatminták, amit kézzel vagy géppel lehet kitölteni és eljuttatni a munkáltatónak.
  • A tavalyi évben már nagy sikerrel használt NAV ANYA rendszer, ahol egy online kérdőív kitöltése után nyomtatható a kész nyilatkozat, amit csak aláírni kell.
  • Valamint újításként idén már a NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásán (ONYA) keresztül is kitölthetőek a nyilatkozatok, amiket a honlapra történő központi azonosítási ügynökkel történő bejelentkezés (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás) után a NAV automatikusan megküld a munkáltató részére.

Nagyon fontos a nyilatkozatok helyes kitöltése és határidőben történő leadása a munkáltatók felé, mivel csak így garantálható, hogy bérszámfejtés után a megfelelő bért kapja meg a munkavállaló. Utólagos módosításra nincs lehetőség, az igénybe nem vett kedvezményeket a következő évi személyi jövedelemadó bevallásban lehet érvényesíteni, az esetleges túlfizetést visszaigényelni.