Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés időpontjában pontosak voltak, de előfordulhat, hogy mára már nem aktuálisak, nem felelnek meg a hatályos törvényeknek, jogszabályoknak.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára – összehasonlítva a „hagyományos” adózási formákkal – lényegesen alacsonyabb mértékű közteherfizetéssel és kevesebb adminisztrációs teherrel jár. Az alábbiakban a kata által kínált előnyöket foglaltam össze közérthető formában. Kezdjük egy kis gyorstalpalóval a kata adózással kapcsolatos ismerkedést.

Ki lehet alanya?

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) értelmében a kata alanyaivá válhatnak az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaságok.

Mit vált ki a kata?

A kata a kisadózó vállalkozások esetén kiváltja a személyi jövedelemadót (ezen belül: a kisadózó magánszemélyt terhelő személyi jövedelemadót, egyéni vállalkozók esetén a vállalkozói személyi jövedelemadót és a vállalkozói osztalékalap utáni adót vagy az átalányban megállapított jövedelem adóját), a társasági adót, az egyéni járulékokat, valamint a bérek után fizetendő közterheket (a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót (2019. július 1-től 17,5%) és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást) is.

A kata alanyának ezek helyett mindössze a tételes adót kell megfizetnie. Ennek összege főállású kisadózó esetén havonta 50 000 forint (magasabb összegű tételes adó megfizetésének választása esetén havonta 75 000 forint), főállásúnak nem minősülő kisadózó esetén pedig havonta 25 000 forint.

Milyen előnyökkel jár a kata?

Általában azoknak a vállalkozóknak, vállalkozásoknak éri meg a kata adózási mód, akik alacsony költséghányaddal dolgoznak, mivel a tételes adó miatt itt nincs lehetőség a költségek levonására. Nagyrészt szolgáltatást nyújtó vállalkozások szokták választani, leginkább alanyi adómentességi státusz mellet. Természetesen nem lehet egy általános érvényű szabályt mondani, hogy kinek éri meg és kinek nem, minden vállalkozó egyedi eset, ezért javasolt egy hozzáértővel konzultálni a vállalkozás indítása vagy adózási mód választása előtt. Több tényezőtől is függ a megfelelő adózási mód kiválasztása, nem csak a költségszinttől, hanem attól is például, hogy a vállalkozónak van-e máshol heti 36 órát elérő foglalkoztatása, tervez-e a közeljövőben gyermekvállalást, stb.

A kata egyik legfőbb előnye, hogy havi fix összege miatt sokkal tervezhetőbbé válnak a vállalkozás adófizetési kötelezettségei. A havi 25/50/75 ezer befizetése után alapesetben semmi más adót nem kell fizetni, nincsen egyéb bevallási kötelezettség. A helyi önkormányzat felé természetesen keletkezhet adófizetési kötelezettség, de ez önkormányzatonként eltérő mértékű lehet (Veszprémben például mentességet élveznek a katások bizonyos feltételek mellett), de megfelelő tervezéssel éves szinten maximum 50 ezer forint lesz ennek a mértéke.

Második nagy előny, amit már a cikk elején is kifejtettem, hogy a kata szinte minden más adót kivált. Ezen felül nem kell foglalkozni havi vagy negyedéves adatszolgáltatásokkal, bevallásokkal a NAV-nak, elegendő a tárgyévet követő év 25-ig leadni a kata bevallást. Arra viszont figyelni kell, hogyha alkalmazott van, akkor a járulékbevallást és azok megfizetését mindenképpen el kell intézni havonta (és egyéb esetek is előfordulhatnak, amikor a katásnak egyéb adatszolgáltatása lesz, de azzal egy másik cikkben fogok foglalkozni). A katás vállalkozónak a saját maga után megfizetett kata adó biztosítotti jogállást biztosít, vagyis egészségbiztosításra és nyugellátásra is jogosít. Gyermekvállalás esetén a gyermek hat hónapos korától lehet dolgozni a kata státusz megtartása mellett is.

Következő hatalmas előnye a katának a többi adózási móddal szemben, hogy rengeteg adminisztrációs terhet levesz az adózó válláról. Elég egy egyszerű bevételi nyilvántartást vezetni, sőt, hogyha a bevételi bizonylatok olyan formában kerülnek megőrzésre, amiből egyértelműen kiderül a bevétel megszerzésének időpontja, akkor a nyilvántartás vezetése is elhagyható.

A kata bármikor választható, akár év közben is, ki is lehet lépni belőle bármikor. Ez rugalmas tervezésre ad lehetőséget a vállalkozásoknak. Ha újonnan induló vállalkozás választja a kata adózási módot, akkor a bejelentkezés napjától él a kata státusz, viszont ha működő vállalkozás akar katás lenni, akkor a következő naptári hónap első napjától alkalmazhatja csak a szabályokat. Amennyiben a vállalkozás kilép a kata hatálya alól, úgy abban az évben és a következő naptári évben nem választhatja újra.

A jelenleg hatályos 12 milliós kata bevételi határ túllépése esetén sem szűnik meg a kata státusz. Mindössze a keret fölötti részre meg kell fizetni a 40 százalékos büntetőadót (valamint ha adómentes a vállalkozás, akkor az áfa-státuszt is rendezni kell), ilyenkor viszont érdemes mérlegelni, hogy megéri-e továbbra is ebben az adózási módban tevékenykedni.

Összességében mondhatjuk azt, hogy a kata nagyszerűség az egyszerűségében rejlik, valamint, hogy alacsony költségszint mellett jóval nagyobb profit érhető el, mint más adózási módok mellett. A következő cikkemben a katával kapcsolatos hátrányokkal fogok foglalkozni.