Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés időpontjában pontosak voltak, de előfordulhat, hogy mára már nem aktuálisak, nem felelnek meg a hatályos törvényeknek, jogszabályoknak.

A korábbi évekhez hasonlóan a 2020-as évtől is változik a NAV felé történő számla-adatszolgáltatás. Az irány egyértelmű, minden kiállított számlát szinte valós időben akar látni az Adóhivatal. A tervük az, hogy ezekből az adatokból elkészítik a vállalkozások áfa bevallási tervezetét, amit azért mindenki beláthat, hogy valószínűleg nem lesz túl hasznos. Viszont az e-szja rendszerrel ellentétben ezek a tervezetek nem kerülnek automatikusan elfogadásra a határidő lejártával, hanem minden esetben a vállalkozásnak (vagy meghatalmazottjának, jellemzően a könyvelőnek) kell elfogadnia, vagy saját bevallást benyújtani - ami véleményem szerint jobb megoldásnak is ígérkezik. Még nem tudni, hogy ténylegesen hogy fog működni az áfatervezet, de vélhetően maximum ellenőrzési célra fogják használni a szakemberek.

Az ÁFA levonás feltétele is megváltozik 2020. július 1-től. Csak akkor vonható le egy számla áfája, hogyha az tartalmazza a vevő adószámának első nyolc számjegyét (törzsszám). A belföldi összesítő nyilatkozatot is érintik természetesen a változások. A törvénymódosítás alapján a számla szintű adatszolgáltatás kiterjed minden belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére, belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlára, vagyis megszűnik az a szabály, hogy csak meghatározott értékhatár feletti áthárított adót tartalmazó számláról kell adatot szolgáltatni. Természetesen fennáll az az eset is, hogy a számla kibocsátása megtörténik a teljesítés előtt, így lehetnek olyan számlák is, amelyek még nem fogják tartalmazni a belföldi partner adószámát. A törvénymódosítás ezért rendelkezik arról, hogy a levonási jog szempontjából teljes értékűnek kell elfogadni azokat a 100.000 Ft áfa tartalmat meg nem haladó számlákat is, amelyek nem tartalmazzák a partner adószámát, ha azokat még 2020. július 1-ig bocsátották ki, de amelyekben foglalt ügylet teljesítési időpontja 2020. június 30-át követi.

A törvénymódosítás kiterjeszti az adatszolgáltatási kötelezettséget minden olyan belföldi teljesítési helyű ügyletről kiállított számlára, amelynek kibocsátására, kiállítására az ÁFA törvény rendelkezéseit kell alkalmazni (kivéve az egyablakos rendszeren keresztül elszámolt külföldön teljesített ügyleteket). Ez a rendelkezés viszont csak 2021. január 1-től lép hatályba. Erre tekintettel a módosítás átmeneti szabályt iktat be, mely rögzíti, hogy az új szabályokat a 2020. december 31-ét követően kibocsátott vagy kiállított számlák esetében kell alkalmazni.

Gépi számla esetén az adatszolgáltatási határidő nem változik. Amennyiben a nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott számlában vagy számlával egy tekintet alá eső okiratban az áthárított adó összege az 500.000 forintot eléri vagy meghaladja, az adóalany a számla kibocsátását követő naptári napon belül, egyéb esetben a kibocsátást követő négy naptári napon belül köteles adatot szolgáltatni (a mostani öt nap helyett).

A kézi számlázás helyett érdemes lehet elgondolkodni számlázóprogram vásárlásán, vagy online számlázóprogram használatán. Én személy szerint az utóbbit preferálom, mivel a számlázóprogrammal ellentétben nem helyhez kötött, akár okostelefonról is használható, azonnal elküldi az ügyfél részére a számlát e-mailben (külön díjazásért cserébe akár postán is), valamint a számlák kötelező megőrzéséről is gondoskodik helyettünk. A három leggyakrabban használt programot szoktam ajánlani az ügyfeleimnek, ezek közül érdemes választani, de természetesen bármely, jogszabályoknak megfelelőt is lehet használni. A három leggyakrabban használt program:

Ide kattintva 2 ingyen hónapot tudok biztosítani a Billingo rendszerébe, éves előfizetés esetén. Folyamatos kedvezményes és akciós előfizetési lehetőségeket is szoktak hirdetni.